Penticton Community Centre

PENTICTON
British Columbia

Completed with Meiklejohn Architects Incorporated, the Penticton Aquatic Centre Expansion focused significantly on the introduction of natural light, bright colour, and leisure and spa-like amenities. Windows abound, from the two-story glass facade, glassed-in viewing, meeting, child-care, and office areas, and new views from the hot pool to the mountains. Spray features and a lazy river in the leisure pool offer play and therapy for young and old, and a unique log-cabin sauna interprets European trends for a Canadian facility. 

Under budget and on schedule.

Funded through the federal government’s Recreation Infrastructure Grant, the Penticton Aquatic Centre Expansion faced a uniquely aggressive budget and schedule project, and yet with careful planning and an integrated approach with all project team members, including the City, Project Managers (Pivotal Projects) and Construction Managers (Stuart Olson), the Penticton Aquatic Centre Expansion came in under budget and on schedule. This facility is a tangible display of the City of Penticton’s continuing commitment to providing high quality recreation opportunities and enhancing the user experience by providing a fun, safe and healthy environment.

 

 
 
 
HOT POOL 2.jpg
 
 

NATATORIUM LIGHTING STRATEGY

 
 

THE TIGHT SQUEEZE

As a beneficiary of a Stimulus Infrastructure Grant in January 2010, this project started with a fixed budget and mandated completion date of March 31, 2011 – 15 months from Schematic Design to Substantial Completion. We are proud to report that the Penticton Aquatic Centre was completed on time and under budget.

DAYLIGHT CONSUMPTION

The project is characterized by an introduction of daylight and bright colours to create a welcoming, fun aquatic centre for Penticton residents. Despite a 50% increase in building area, highly energy efficient mechanical systems has ensured that there is no net increase in energy consumption.

 
 
 
 

“I have never before had so much riding on a project, with such high stakes, such pressure to perform... I keep asking myself why we never had any confrontation despite the pressure; I keep coming back to THE TEAM. Working with Bruce Carscadden Architect was a tremendous experience. I feel honoured to have been part of this project.”

Willie Joubert, Project Director, Stuart Olson Dominion Construction