Option 4 Ground.png
 
 

BCIT Solar Photovoltaic Study

BURNABY
British Columbia

Together with structural engineers, Read Jones Christoffersen, Carscadden was tasked by the British Columbia Institute of Technology to review the feasibility of a large-scale photovoltaic array on their Burnaby campus.

The project brief included a technical review and site analysis to ascertain the practicality of one of three options: a custom designed and implemented array; a pre-manufactured system; or none at all.

The preferred site identified in the course of the study was the eastern most parking lot of the burnaby campus - a site likely to remain clear of shadowing for the foreseeable future but would still have visual prominence as a symbol of BCIT's commitment to environmental stewardship. 

 
 
 
 
 

ORDER VERUS CHAOS

Separate from the study's technical requirements, but equally important, was determining an array distribution and arrangement that didn't worsen the unhappy experience of being in a parking lot. Tree-like structures would minimize the number of columns and allow for a more playful expression.

PARKING AND WALKING

It is a parking lot, after all. Maintaining the efficiency of the parking lot was an absolute requirement. Longitudinally arranged arrays, high enough to allow for plenty of natural light also double as colonnades for students making the trek from their cars to chemistry.

 
   STRUCTURAL DIAGRAM BY RJC

   STRUCTURAL DIAGRAM BY RJC

 
 
 
2 Ground.png
 
1 Ground.png
 
Option 2 Aerial.png